10 tipp, hogy vevőmágnes ételfotóid legyenek

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
Print

Vendéglátóhelyeden isteni finom ételeket, sütiket, pékárukat, kávét vagy pizzát készítesz, amit szeretnél a nagyközönségnek is megmutatni, de nem tudod, hogyan tudnál Insta-kompatibilis fotókat készíteni róla? Olvasd el ezt a bejegyzést és lődd fel az első képedet a közösségi médiába!

Összegyűjtöttem a 10 legfontosabb tippet, ami segíthet neked abban, hogy a fotók minősége egyenes arányban álljon azzal a minőséggel, amit a termékeiddel képviselsz. Hiszen a legfontosabb cél az, hogy megmutasd, mire számíthatnak nálad a vevők. Ha a szemükkel már megvetted őket, akkor betérnek hozzád személyesen is és valódi vásárlókká konvertálhatod az érdeklődőket.

Lássuk hát a tippeket! Kezdd el őket alkalmazni még ma és legyél sikeres a posztolásban!

1. Telefon vagy fényképezőgép?

Ez mindig kardinális kérdés szokott lenni. Első körben azt szoktam javasolni, hogy egy jó minőségű okostelefon is tökéletesen megfelelő ahhoz, hogy kiváló minőségű fényképeket készíts. Ráadásul itt azonnal tudod szerkeszteni az elkészült képet, tudod posztolni az adott platformra, így az ezzel töltött idő is lerövidül. Rengeteg applikáció van, amely segít neked ebben, a YouTube-on pedig számtalan videót találsz, amelyben a telefonos ételfotózás kulisszatitkaiba vezetnek be.

Később azonban, ha komolyan szeretnél ételfotózással foglalkozni, érdemes egy profi fényképezőgépbe beruházni és alaposan beleásni magad a tudnivalókba, hiszen ez egy külön műfaj és ha érzel magadban kellő affinitást, akkor csodálatos dolgokat lehet alkotni. 

Tipp 1: Ha igazán szuper fényképezőgépre szeretnél beruházni, jó szívvel ajánlom a Fujifilm X-T20-as modelljét. Nekem is ilyen van és szuper fotókat lehet vele készíteni.

Tipp 2: Ha van időd, nézd meg ezt a videót az ételfotózásról és alkalmazd az ott látottakat.

2. Inspirálódj a Pinteresten, Instagramon

Mielőtt belekezdesz bármilyen fotózásba, érdemes felkeresni a Pinterestet és az Instagramot, hogy inspirációt szerezz. Nyilván az ottani fotókat nem tudod – és nem is érdemes – egy az egyben lemásolni, de ezek segítségével eldöntheted, milyen stílus,  színek és elrendezések jönnek be neked és ezek irányába már el tudsz indulni.

Tipp: Instagramon kövess olyan vendéglátóhelyeket, akiknek tetszik a megjelenése. A Pinteresten készíts egy táblát Ételfotók elnevezéssel és mentsd el oda a számodra inspiráló képeket. 

Érdemes ezzel foglalkozó táblákat követni, mondjuk ezt, amit ide belinkeltem. (Kattints a képre, hogy megtekintsd a táblát.)

3. Tervezd meg a beállításokat

Ha megvan, milyen stílusú fotót szeretnél készíteni, akkor a következő lépésben tervezd meg, hogy milyen beállítással szeretnél dolgozni.

Felülről, szemből, oldalról? Az egész ételt szeretnéd lefotózni vagy csak egy szeletet belőle? Azonnal, amikor elkészült vagy vársz vele egy kicsit? Fázisfotókat szeretnél készíteni vagy csak egy képet? Alaposan gondold át, melyik lenne számodra a legmegfelelőbb.

Tipp: Készíts egy alaposan feljegyzést, amiben ezeket rögzíted, így nem állsz ott tanácstalanul, hogy mi is lesz a következő lépés a folyamatban és mindig tudod mit kell tenned.

4. Tervezd meg a hozzá használt kiegészítőket (háttér, alap, virágok, eszközök, stb.)

Ez is a tervezési folyamathoz tartozik, hiszen a képeken a legritkábban szerepel egyedül az étel, a hozzá tartozó „körítés” ugyanilyen fontos és hangsúlyos, még ha avatatlan szem ezt nem is veszi észre.

Találd ki, milyen lesz a háttér, milyen lesz az alap, milyen kiegészítőket használsz (virágok, fűszerek), egyéb tálaláshoz használt tárgyak) és ezeket időben készítsd elő, hogy ne kelljen kapkodni, mert valamit nem találsz időben.

Tipp: A feljegyzést kiegészítheted egy skiccel is, amin felvázolod, mit hová szeretnél elrendezni, így az elrendezésnél sokkal könnyebb dolgod lesz.

5. Használj állványt a bemozdulás elkerülésének érdekében

Nagyon fontos, hogy a képek jó minőségűek legyenek, ne legyenek elmosódva, ne mozduljon be semmi, hiszen ez különbözteti meg a profi fotót az amatőrtől. Felülről fotózni állványról a legegyszerűbb, hiszen kizárja a kezünk mozgását az egyenletből.

Manapság már nagyon sokféle állvány közül válogathatunk, a legolcsóbbtól a határ a csillagos ég – választani a pénztárcánk szerint fogunk.

Tipp: Amire mindenképpen figyelj, hogy teljesen dönthető legyen és 360 fokban el lehessen forgatni, hiszen csak így tudod maximálisan kihasználni.

6. Mutasd meg az alapanyagokat is

Nagyon népszerűek azok a fotók, amelyek egy folyamatot mutatnak be. Ezek több fázisból állnak: alapanyagok, elkészítés, késztermék.

A bevásárlásnál érdemes ezek alapján válogatnod, hiszen szükséged lesz néhány tökéletes alapanyagra is a fotó kedvéért. 

Az alapanyagokat nem csak külön képen mutathatod be, de a kompozíció elkészítésénél is bevetheted őket.

Az Instagramra akár 10 fotót is feltölthetsz, így érdemes ezt kihasználnod egy-egy fázissorozat esetében.

Tipp: Az Instagramra akár 10 fotót is feltölthetsz, így érdemes ezt kihasználnod egy-egy fázissorozat esetében.

7. Készíts HotSpot képeket

A weboldaladra az Image HotSpot segítségével szuper fotókat lehet készíteni. Ezek különlegessége az, hogy be tudod jelölni, mi látható rajta pontosan. Apró kis pontok jelzik a tudnivalókat, amelyekre rákattintva tűnik elő az információ.

Tipp: Használhatod alapanyagok megjelölésénél például, de akár olyan márkákat is bejelölhetsz rajta, amikkel együttműködsz.

Marhahúspogácsa 100% marhából

Szezámos hamburgerzsömle

Sütőben sült hasáb

8. Használj természetes fényeket

Azt, hogy milyen minőségű lesz egy kép, nagyban befolyásolja az, milyenek a fényviszonyok. Egy stúdióban bevilágított fotó csak nagyon profi tudással lesz olyan, mint egy természetes fény mellett készült. Ehhez azonban szükség van szaktudásra és olyan felszerelésre, amellyel te most jelenleg – valószínű – nem rendelkezel.

Tipp: Próbálj meg a legvilágosabb helyiségben fotózni, az ablak közelében, ügyelve arra, hogy a fény közvetlenül érkezzen a fotó tárgyára.

9. Egyszerű, egyszínű háttér

A fókusznak minden esetben az ételen kell lenni, így érdemes semleges, egyszerű, egyszínű hátteret választani. A legjobb a fekete vagy fehér, ha extravagánsabb a stílusod, akkor akár élénkebb színek.

Jól működhetnek a különböző textúrák is – márvány, fa, különböző textilek.

Tipp: Papírboltban lehet nagyméretű kartont kapni, érdemes többszínűre beruházni.

10. A fókusz a terméken legyen

Ahogyan azt korábban már írtam, a  fókusznak minden esetben az ételen kell lenni. Nagyon fontos persze a körítés, hiszen egy csupasz ételfotó sehogy nem mutat, de arra minden esetben ügyelj, hogy ne vigye el a figyelmet a dekoráció a fő produkcióról.

Tipp: Mindig ellenőrizd posztolás előtt, hogy min van a hangsúly.

Remélem ezzel a 10 tippel segítettem neked abban, hogy bátrabban posztolj a közösségi médiában és minőségibb fényképeid legyenek – kialakítva ezzel egy masszívabb követőbázist.

Amennyiben úgy érzed, elvesztél a közösségi média útvesztőjében, töltsd ki a 60 perces ingyenes konzultációt igénylő űrlapot és beszéljük át, milyen elképzeléseid vannak. Szívesen segítek neked elérni az általad kitűzött marketing célokat, legyen szó stratégia készítésről, közösségi média kezelésről vagy akár blogcikkek írásáról.

Ha tetszett neked a cikk és további értékes tartalmakat szeretnél, kövess engem az alábbi helyeken is.